Computertrainingen & WordPress Webdesign

WordPress: In 3 stappen en in 3 minuten een Child theme maken

Als je gebruik maakt van WordPress thema’s, zoals bijvoorbeeld de “Twenty eleven” en daar aanpassingen in wil aanbrengen kan dat.

Als goed alternatief kun je dan een “Child theme” aanmaken. Een Child theme is een copy van het originele thema. Hierbij hoeft niet het hele thema gekopiëerd te worden, maar alleen de style.css file. Het originele thema laat je ongewijzigd, en je kunt je persoonlijke aanpassingen aanbrengen in de stylesheet (style.css) van het Child thema.

Heel eenvoudig
Het is niet zo moeilijk om een Child theme aan te maken. Doe de volgende 3 stappen.

We noemen het nieuwe child thema “child”. Deze naam kun je naar persoonlijke wens aanpassen. Dus waar hier onder “child” staat, vervang je dit met je eigen gekozen thema naam.

3 stappen
1. Maak een nieuw thema map aan, met de naam “child”, in het WP map: wp-content/themes  Dus dit wordt: wp-content/themes/child

2. Kopieer de file “style.css” vanuit het map: wp-content/themes/twentyeleven naar je nieuwe map wp-content/themes/child

3. Kopieer de volgende tekst en plak deze boven in de style.css file, die nu in het map wp-content/themes/child:

/*
Theme Name: Twenty Eleven Child
Theme URI: http: //example.com/
Description: Child theme for the Twenty Eleven theme
Author: Uw Naam
Author URI: http: //StevanDeBoer.nl/
Template: twentyeleven
Version: 0.1.0
*/

NB: De tekst die al aanwezig is boven in de style.css file, tussen de tekens: /* en */ kun je verwijderen. Maar het werkt ook als je deze laat staan. In de gekopieerde gegevens boven staat: Author en Author URI. Deze kunt u inderdaad aanpassen, met uw eigen naam en domeinnaam, maar dat is niet verplicht.

Dit is alles.

Het Thema activeren
Nu kun je in het Dashboard onder Weergave het nieuwe thema “Child” activeren en worden de instellingen/aanpassingen van het child thema op de website getoond. Aanpassingen en wijzigingen kunnen nu in de style.css file in het map wp-content/themes/child  gedaan worden. Een thema deactiveren gebeurt door een ander thema te activeren. Kortweg; je activeert het gewenste thema en dat wordt dan gebruikt.

Belangrijk: Als je in plaats van twentyeleven een ander thema als “Parent” neemt, moet dit aangepast worden in de regel: “Template: twentyeleven” naar Template: Parent (hier de naam van het parent thema)

Templates wijzigen
Als je naast de css file ook de templetes wilt wijzigen, dan wordt door WordPress aangeraden om het thema Twenty eleven zelf niet aan te passen, maar om een copy te maken van Twenty eleven.

Kopieer de inhoud van het map twenteleven (incl. submaps) naar een nieuw aangemaakt map, bijvoorbeeld: twentyeleven_2

Dit kan als parent gebruikt worden of als losstaand thema. Als je dit als parent gaat gebruiken voor child (zie boven), dan moet in de style.css file in child de regel “Template: twentyeleven” aangepast worden in bijvoorbeeld: “template: twentyeleven_2”

Meer informatie vind je ook op: codex.wordpress.org/Child_Themes

 

Leer de geheime krachten van WordPress kennen om goed en snel met dit mooie systeem te werken. Zie info over onze WordPress Trainingen en Workshops elders op deze website of op WordPress-Trainingen.nl 
wplurl

 

Binnenkort weer opnieuw Workshops WordPress – Leer uw eigen Website of Weblog maken en beheren

“Een goede training en ik had het zo onder de knie …”

Leer het gemak en de vele mogelijkheden kennen van WordPress!

Na de vele succesvolle Workshops die we eerder gehouden hebben, is er binnenkort weer een workshop WordPress om Websites te maken en te onderhouden met WordPress. De Workshop is praktijkgericht en de deelnemer/ster kan thuis verder doorgaan met de meegeleverde Website. Er is geen spreciale software nodig. Alles wat nodig is kan gratis van het Internet gedownload worden en/of on-line gebruikt worden. Bij deze Workshop krijgt de deelnemer/ster voor 12 maanden een gratis Website van Blognote.nl om mee te oefenen en te werken. De groep bestaat maximaal uit tien personen en wordt klassikaal gegeven. Dus samen gaan we door de beleving heen. Lees ook: “Kan ik zo snel leren een Website maken???”

In de Workshop wordt behandeld:

  • WordPress gegruiksklaar maken
  • Hoe de juiste domeinnaam & hosting kiezen en aanvragen
  • De Website/blog beheren
  • Nieuwe berichten plaatsen, bewerken en verwijderen
  • Afbeeldingen plaatsen, bewerken en verwijderen
  • Nieuwe Thema’s (stijlen) zoeken, installeren en aanpassen
  • Plugins (aanvullingen) gebruiken zoals een Foto Album, Contactformulier, etc.
  • Widgets (Sidebar) gebruiken en aanpassen

De Workshops zijn afzonderlijke Workshops, die los van elkaar genomen kunnen worden.

Data: Zaterdag: Bel voor komende datum
Aanvang: 10:30 uur tot plm. 15:30 uur (incl. pauze)
Plaats: PlusComp.nl Computertrainingen, Emmeloord.
Niveau: Beginners & Gebruikers
Prijs: 149,00 euro (all in – gratis koffie of thee, neem zelf uw lunchpakket mee)
Voor meer informatie of aanmelding kunt u bellen naar Stevan de Boer (0527) 652820 of ons schrijven via het contactformulier.

* Wijzigingen voorbehouden

Post to Twitter